Voor 17:00 Besteld, Zelfde Dag Verzonden Veilig En Achteraf Betalen Met Klarna GRATIS VERZENDING!(ALLEEN NL) 

Tegenwoordig zijn veel telefoons waterdicht. Vooral bij de toestellen die recent op de markt zijn verschenen is dit het geval. Het verschilt echter behoorlijk in welke mate de telefoon waterdicht is. Je kunt niet zomaar met elke telefoon onderwaterfoto’s gaan maken. In sommige gevallen zijn de telefoons namelijk slechts bestand tegen wat waterdruppels als het buiten regent. Hoe het precies zit met de waterdichtheid lees je in dit artikel.

Wat wordt er bedoeld met diepte en duur?

Om de waterdichtheid van een telefoon aan te geven wordt er vaak gekeken naar de diepte en de duur dat de telefoon onder water is. Dat heeft te maken met de druk waar de telefoon onder water aan wordt blootgesteld. Onder water is er meer druk en daar kunnen bepaalde onderdelen van de smartphone niet tegen kunnen. Als het tegenzit, kan het water bij een te hoge druk de telefoon in lopen en nog meer schade aanrichten. De werking van onderdelen kan dan uitvallen.

Het IP nummer

Het IP nummer zegt veel over de mate waarin je telefoon, of een ander apparaat, bestand is tegen water en tegen stof. De afkorting IP staat voor ‘Ingress Protection’, dat in je in het nederlands kunt vertalen naar beschermingsgraad. De afkorting wordt vaak gevolgd door twee getallen. Het eerste duidt de mate aan waarin de telefoon stofdicht is en het tweede getal geeft aan in hoeverre de telefoon waterdicht is. Over het algemeen geldt: hoe hoger het getal hoe beter het toestel is beschermd.

Stofvrij

Hoe beter de telefoon bestand is tegen stof, hoe minder snel de telefoon kan beschadigen door kleine deeltjes. Dat komt neer op de grootte van de deeltjes en wordt uitgedrukt in het aantal millimeters. Als het eerste cijfer van de IP certificering 0 bedraagt biedt het geen bescherming tegen stof. Bij een getal van 1 of 2 kan het voorkomen dat grote of middelgrote voorwerpen indringen, denk dan aan 50 of 12 millimeter. Als je dat vergelijkt met IP5 of IP6 dan merk je een groot verschil. Bij deze hogere getallen biedt het toestel bescherming tegen stof en is het zelfs stofvrij te noemen. De behuizing is dan afgesloten.

Waterdicht

Het tweede nummer duidt aan hoe waterbestendig het toestel is. Ook hier geldt, hoe hoger het getal hoe beter de bescherming. Tot een getal van 5 is de smartphone sproei en plensdicht. Het kan dan kleine druppeltjes opvangen, ook de hoek van de telefoon kan daarbij belangrijk zijn. Bij een getal van 6 is het toestel waterbestendig en kan het onder elke hoek 100 liter per minuut verdragen. Ook het getal 7 komt vaak voor, daarmee is het toestel dompeldicht en kan er voor 30 minuten geen water indringen op een diepte van 1 meter. Met 8 en 9 is het nog beter, dan is het water en vochtdicht en kun je het zonder problemen onder water houden. De duur en diepte is daarbij minder van belang, het kan een flinke druk weerstaan.